Aurora II

‘Aurora’ is a solo performance project of Janneke van der Putten, wherein she develops series of live sets using her voice as main material. Between February and May 2017 Van der Putten presented the compositions ‘Killing Echo’ and ‘Kabikaya’, relating to mythological stories and the metamorphosis involved. This included the use of self-made costumes and masks, as well as a particular choreography and light-setting.

Review by Peter Johan Nÿlan (Dutch)
“Aurora’s performance is een vocale tour de force die de kundigheid en performatieve kracht van kunstenaar janneke van der putten doet samenkomen in een intense, monolithische totaalervaring. gewapend met een tweetal microfoons en een set extended vocal techniques, overspoelt zij de zintuigen met een stuwende stroom van rituele extase en mythologische thematiek, tot het geheel strandt op een gutturale, aardse structuur die de toehoorder ternauwernood toe staat te balanceren op het randje van de kloof der overweldiging.”

Review by Stefanie Janssen, (Dutch)
“Performance 21. 7. 17 – Het concert van Janneke is een intense belevenis. Het verwondert me en het werkt bevrijdend. Ik word wakker geschud en voel me -na afloop- gelouterd. Ik weet nog niet dat ik door een emotionele achtbaan zal gaan. Ik wil haar stem achterna en bij de klanken zijn. Wat doodeng is. Het zijn de ijzingwekkende oerklanken uit haar waar ik me in een impuls, instinctief voor af wil sluiten. Toch blijf ik open en is het als een klankreiniging. Het is zo oer. Ik ben eerst vertederd, verdrietig, ontredderd en dan bang, om na afloop in een leegte te zitten die in het geheel niet alleen voelt. Haar performance is oprecht, integer en intrigerend. Dit wil ik beleven.”

Performance
> Review by June Nash (English)
> Article in El Correo by Ismael G. Cabral (Spanish)

> Photography by Gabriëlle Barros Martins.

> Made with the support of CBK Rotterdam (Centre for Visual Arts Rotterdam).